Veien til spill i Europa sesongen 2022/23

Kvalifisering til spill i Europa sesongen 2021/22. Blå pil markerer seier og rød pil markerer tap.

Kvalifisering til spill i Europa sesongen 2021/22. Blå pil markerer seier og rød pil markerer tap.

Lang vei mot sportslige utfordringer og store penger i gruppespill

Denne uka begynner runde to i kvalifiseringen til europacupene.

Bodø/Glimt har allerede passert første hinder i sin kompliserte vei. Molde, Viking og Lillestrøm starter nå på kvalifiseringen som kan ende med spill i Europa Conference League.

Bodø/Glimt har en helt annen reise enn de tre andre og beskrives separat. Molde, Viking og Lillestrøm har fått ulike utfordringer, som beskrevet nedenfor.

Den norske ligaen er i UEFAs nasjonsranking for klubblag på plass 22 og det er denne plasseringen som bestemmer hvor mange lag som får delta i kvalifiseringen og hvilket trinn de enkelte lagene skal starte på. Regjerende seriemester går inn i første ordinære runde av Champions League-kvalifiseringen og da i Mester-ruten ("Champions path"). Lag to og tre i serien, samt norgesmester (altså vinner av cup-finalen) går inn i andre ordinære runde av Conference League-kvalifiseringen.

Norgesmester Molde er allerede kvalifisert som toer i serien og derfor gikk den siste plassen til fjerdeplasserte lag i serien, altså Lillestrøm.

Bodø/Glimts vei

I årets sesong var Bodø/Glimt seedet i første runde av CL-kvalifiseringen og fikk derfor svært overkommelig færøysk motstand. Bodø/Glimt tok seg videre fra denne runden uten å imponere og skal spille mot nord-irske Linfield.

Om Bodø/Glimt skulle lykkes i å ta seg videre fra dette nivået også, så er klubben faktisk allerede sikret gruppespillkamper i høst. Det er det fine med takrennesystemet som benyttes i kvalifiseringen: Et lag som går inn i første runde i ECL-kvalifiseringen og vinner første runde, trenger kun å vinne en ytterligere kvalifisering for å få gruppespillkamper.

Skulle altså Bodø/Glimt vinne mot overkommelige Linfield, så venter vinneren av Žalgiris (LTU) og Malmö (SWE) i tredje runde av ECL-kvalifiseringen. Og skulle Bodø/Glimt lykkes i å ta seg videre også fra denne runden, så venter f.eks. FC København, Olympiakos eller Røde stjerne i fjerde runde (som også kalles play off).

Skulle Bodø/Glimt imidlertid tape underveis, så vil de komme inn på neste kvalifikasjonsnivå til en lavere liga. Figuren til høyre viser bl.a. at det finnes to forskjellige ruter til play off i Europa League.

Veien for Molde, Lillestrøm og Viking

Alle disse tre lagene går inn i andre ordinære runde av kvalifiseringen til Conference League. Og de går altså alle inn i den ordinære Liga-ruten ("League path").

Den store forskjellen er at Molde har såpass historikk i Europa at de er seedet i åpningsrunden. De skal i denne andre runden spille mot svenske Elfsborg. Molde har såpass god historikk at de faktisk ble seedet også i runde tre dersom de skal lykkes å ta seg videre. Der skal de møte vinneren av Kairat Almaty (KAZ) og Kisvarda (HUN).

Viking og Lillestrøm var ikke seedet i runde to. Lillestrøm skal spille mot finske Seinäjoki og deretter vinneren av Royal Antwerp (BEL) og Drita (KOS) om de lykkes å ta seg videre.

Viking trakk sterke Sparta Praha i runde to. Fordelen med å møte så sterk motstand i andre runde er at de blir seedet i runde tre dersom de lykkes å ta seg videre. Der venter vinneren av Motherwell (SCO) og Sligo Rovers (IRL).

Til slutt må de også vinne play off. Molde er allerede sikret å bli seedet om de lykkes å passere de to første hindrene. Lillestrøm og Viking vil med sikkerhet ikke være seedet og kan derfor risikere å trekke lag som Villarreal eller West Ham.

Molde, Lillestrøm og Viking har ikke råd til å tape noen av sine kvalifiseringer for å ta seg videre til gruppespill i Europa, altså til forskjell fra Bodø/Glimt.

Stikkord

Bokmerk og del