Veien til Qatar via Playoff

I tre av gruppene kan andrelaget få så mye som 20 poeng og i gruppe F kan andrelaget få så lite som 7.

I tre av gruppene kan andrelaget få så mye som 20 poeng og i gruppe F kan andrelaget få så lite som 7.

Ingen land er sikker på å bli seedet og ingen er uten mulighet.

Ingen land er sikker på å bli seedet og ingen er uten mulighet.

To ulike veier til Playoff

To ulike veier til Playoff

Norge kommer direkte til VM i Qatar ved å vinne gruppespillet. Klarer Ståle Solbakken å lede laget til andreplass, så går veien videre gjennom to Playoff-kamper i mars. Sannsynligheten for å forsere det første hinderet avhenger i stor grad av om Norge lykke å bli seedet i trekningen av semifinalen. Og det er det faktisk ganske gode muligheter for. Her er detaljene:

12 lag kommer til Playoff. Det er de ti gruppetoerne pluss de to beste gruppevinnerne fra Nations League (som ikke blir blant de tto beste i gruppespillet). Hvilke land som har størst sannsynlighet for å komme til Playoff fra hver av de to rutene framgår av bilde tre i karusellen. Østerrike, Tsjekkia og Wales har klart størt sannsaynlighet ettersom de har potensiale for å komme dit begge veier.

Begge stadiene av Playoff spilles som enkeltkamp og hovedfordelen med å bli seedet er at man får hjemmekamp. Slik reglene er definert er det ikke nødvendigvis kvalitetsforskjellen på lagene som bestemmer seedingen. De to lagene som kommer fra Nations League kan ikke bli seedet fordi dette bestemmes av toertabellen i den ordinære kvalifiseringen. Ettersom det er ulikt antall lag i gruppene, må man lage en toertabell hvor man skreller bort resultatene mot dårligste lag i puljene F til J. De seks beste lagene blir da seedet.

Bildet nummer to i karusellen viser hvor stor sannsynlighet de enkelte lagene har for å bli seedet.

Første bilde blir viser poengintervallet for andrelaget i hver av gruppene etter at resultat mot gruppesekser er fjernet. I denne tabellen kan Norge som gruppetoer få så lite som 10 poeng og så mye som 17. Mye tyder på at 16 poeng vil være tilstrekkelig for å bli seedet, men dette krever altså 22 poeng i gruppespillet når vi regner med poengene mot sisteplasserte lag, altså Gibraltar (eller Latvia).

Stikkord

Bokmerk og del