Rosenborg kollapset og mister millioner

Forventede premiepenger i Europacupene sesongen 2021/22

Forventede premiepenger i Europacupene sesongen 2021/22

Etter 20 serierunder så det ut til at Rosenborg hadde tredjeplassen i lomma. Omtrent samtidig med at Viking slo dem ut av cupens tredje runde, startet nedturen i serien: 2 seire på de siste ti kampene resulterte i en skuffende femteplass.

Det ble en trist sorti for Åge Hareide.

Vi har laget en simulasjonsmodell som beregner hvor mye penger en klubb kan forvente å vinne i premiepenger avhengig av hvilket av de femten nivåene de går inn i kvalifiseringen («entry point») og hvilken koeffisient klubben har. Koeffisienten bestemmer seedingen og er i praksis helt avgjørende for hvor mye penger klubben kan forvente å tjene.

I tabellen oppe til venstre har vi ved hjelp av denne modellen beregnet hvor mye penger hver av de skandinaviske representantene kunne forvente å tjene før kvalifiseringen startet i sommer. Når sluttspillet er ferdigspilt, kan man regne ut hvilke klubber som har over- og underprestert mest.

Vi er en stor fan av måten europacupene er utformet, kanskje med unntak av at seeding-systemet ikke er i nærheten av å reflektere lagenes ferdighetsnivå. Derfor blir trekningen av kvalifiseringskampene i for stor grad overlatt til tilfeldighetene.

Rosenborg ville gått inn i kvalifiseringen til ECL med en koeffisient på 15.000, som skulle tilsi en forventet premiesum på 1,96 mill Euro, forutsatt samme premiestruktur som i inneværende sesong.

Viking og Lillestrøm (evt. vinner av cupfinalen) vil til sammenligning få en koeffisient på omtrent 5.000 poeng og kan forvente 550.000 Euro.

En tidligere versjon av denne artikkelen vurderte muligheten for at den norske ligaen kunne få med fem lag i europacupene i sesongen 2022/23. Om den norske ligaen hadde kommet inn blant de 16 øverste etter 2021/22- sesongen, ville dette imidlertid først ha økt norsk kvote fra 2023/24-sesongen. Her er det altså en forskyvning på ett år som tidligere versjon ikke tok hensyn til.

Bokmerk og del