Plasser i de nye europacupene fra 2024/25

Regelverket for europacupene i perioden 2024/25 til 2027/28 begynner å bli klart

Regelverket for europacupene i perioden 2024/25 til 2027/28 begynner å bli klart

Marginer med store konsekvenser

Detaljene om de nye europacupene fra sesongen 2024/25 begynner nå å bli klare. Den norske ligaen ligger i et skikt der det er marginer som avgjør hvor mange lag som får delta i kvalifiseringen, hvilket av de 14 punktene i kvalifiseringen de vil gå inn og derfor også hvilket gruppespill man er garantert deltakelse i. Forskjellen på plass 14, 15 og 16 er enorm.

Hovedendringer i turneringene

Fra sesongen 2024/25 vil europacupene komme i et nytt format. Hovedendringen skjer i gruppespillet hvor antall lag økes fra 32 til 36 og det ikke lenger skal spilles fulle serier i små grupper, men åtte enkeltkamper. ECL følger samme prinsipp, men spiller kun seks kamper.

Lag som ikke klarer å ta seg videre til utslagsrundene i sin turnering, blir ikke lenger flyttet ned i turneringen under for å fortsette der.

Oppsettet som viser hvor mange lag hvert enkelt land får med i europacupene (Access list) videreføres i hovedsak, men kvalifiseringen får en god del endringer, bl.a. ved at det blir kvalifisering i Europa League allerede fra runde 1.

Europa Conference League skifter navn til Conference League.

Vårt utsnitt av Access list

Norge befinner seg på rangeringslisten i et område hvor en plass opp eller ned får store konsekvenser for deltakelsen.

Om Norge er rangert på plass 16 til 22, så vil seriemester gå inn i runde 2 i kvalifiseringen til CL (champions route), cupmesteren går inn i runde 1 i kvalifiseringen til EL mens tredje og fjerdeplass går inn i runde 2 i kvalifiseringen til ECL. Altså veldig likt det som skjedde i år. I en slik situasjon er ingen av lagene garantert gruppespill.

Landet som er rangert på plass 15 får med ett lag mer. Sølvmedaljør i serien går da inn i runde 2 i CL-kvalifiseringen og trenger kun å vinne en runde for å være garantert gruppespill. I tillegg går cupvinneren inn i EL-kvalifiseringen i runde 3 og er derfor garantert gruppespill.

Klarer Norge å forsere til plass 14, så går serievinneren direkte inn i Playoff i kvalifiseringen til CL og er derfor minimum garantert gruppespill i EL.

Hva kreves?

Historikken og prognoser tilsier at det vil kreves en koeffisient på ca. 30 for å ta plass 14 eller 15, altså 6 poeng hvert år over tid. 6 poeng er altså det antall poeng deltakende klubber i gjennomsnitt må oppnå hvert år. Det er altså et problem med fem deltakere at lagene må klare å skrape sammen 30 poeng hver år og ikke 24 som nå. Ekstralaget vil typisk ha dårlig seeding og vil forventes å få få poeng og derfor blir byrden ekstra stor på de beste lagene.

Stikkord

Bokmerk og del