Norge forserer på nasjonsrankingen

Forventningsverdi etter fullført kvalifisering

Forventningsverdi etter fullført kvalifisering

Forventningsverdi før kvalifiseringen startet

Forventningsverdi før kvalifiseringen startet

Kvalifiseringen for europacupene 2022/23 er nå avsluttet og de fire norske representantene har vist seg tilliten verdig. Det er grunn til å anta at Norge vil være på plass 15 på nasjonsrangeringen av UEFAs 55 medlemsligaer når forestående sesong er avsluttet.

Før kvalifiseringen startet fortalte vår simulasjonsmodell at de fire norske lagene kunne forvente totalt 21,7 poeng gjennom hele sesongen. Lillestrøm og Viking var forventet å bidra med 1,3 poeng hver. Begge overpresterte og hentet hhv. 2,0 og 3,5 poeng før de ble slått ut.

Molde var opprinnelig forventet å hente 8,5 poeng. De har hittil hentet 4,0 og simulasjonsmodellen sier at de nå forventes å hente totalt 11,9.

Bodø/Glimt var opprinnelig forventet å hente 10,6 poeng. De har hittil hentet 4,5 og simulasjonsmodellen sier at de nå forventes å hente totalt 10,2. Som vi har skrevet tidligere, så ville forventningsverdien vært større både i CL og i ECL: Pengepremiene er størst i CL og minst i ECL. Når det gjelder koeffisientpoeng er situasjonen egentlig motsatt, men så forrykker de 4,0 bonuspoengene i CL noe av dette bildet. 

Selv om kun to av lagene kom seg gjennom kvalifiseringen, så står Norge nå med en vesentlig høyere forventningsverdi til koeffisientpoeng etter sesongens slutt: 27,6 i stedet for 21,7. Når disse poengene divideres på fire og legges til poengene for de fire foregående sesongene, så ender Norge med en forventet koeffisient etter 2022/23-sesongen på 30,15 poeng.

Det er rett bak Ukraina og Sveits, men med god margin foran Hellas, Danmark og Kroatia.

Gjennom kvalifiseringen har vi altså lagt Kroatia og Hellas bak oss og hoppet opp to plasser på forventet sluttstilling.

Stikkord

Bokmerk og del