Hvor mange norske lag får delta i Europacup sesongen 2024/25?

Allerede sikrede poeng i mørk farge og estimerte poeng i inneværende sesong i lys farge

Allerede sikrede poeng i mørk farge og estimerte poeng i inneværende sesong i lys farge

UEFA country ranking er et viktig måltall når plassene i europacupene skal fordeles.

Den norske ligaen var så sent som i 2018 rangert helt nede på plass 29. Sterke prestasjoner av Molde og Bodø/Glimt medførte en forbedring på heler 12 plasser. Ettersom plassene hele tiden tildeles basert på plassering etter foregående kampanje, så er det en 21. plass som er relevant for sesongen 2022/23. Plass 17 etter siste sesong vil i praksis innebære samme posisjon neste år som denne gang.

Relevant nå er altså sesongen 2024/25 hvor rangeringen fastsettes etter at årets europacupsesong er ferdigspilt.

Ettersom rangeringen beregnes rullerende ut fra de siste fem sesongene, er Norges utgangspunkt svært godt: Basert på de fire sesongene fra 2018/19 til 2021/22 er den norske ligaen på plass 14. Rangeringen er imidlertid ikke fastsatt før poengene fra inneværende sesong blir lagt til.

Vi har gjort en simulering for de landene som ligger i nærheten av Norge og vurdert hvor mange poeng hvert av de 52 lagene fra disse ligaene kan forventes å oppnå. Ut fra dette forventes de fire norske lagene til sammen å få 21,7 poeng, som skal divideres på fire. Forventningverdien for Norge etter at sesongen er ferdig er altså 5,43 poeng pluss de 23,25 poengene som allerede er sikret. 28,68 poeng ligger nå an til å holde til plass 17 etter sesongen.

De forventede norske poengene fordeler seg på følgende måte:

  • Bodø/Glimt    10,6 poeng
  • Molde FK    8,5 poeng
  • Lillestrøm SK    1,3 poeng
  • Viking 1,3 poeng

Det er foreløpig ikke endelig fastsatt hvordan UEFA sin access list for europacupene fra 2024/25 vil se ut. Noen prinsipper er allerede vedtatt, spesielt knyttet til Champions league, og ut fra dette kan man sette opp ulike varianter. De vedtatte prinsippene kan godt tilsi at man fortsatt må være på plass 15 for å få med fem lag i kvalifiseringen.

I så fall må alle de fire norske deltakerne i inneværende sesongs europacuper steppe opp for å sikre framtidige inntekter og sportslige utfordringer for norske klubblag.

Stikkord

Bokmerk og del