Gir femteplass spill i Champions League?

Maksimalt antall poeng for hver liga. Hittil oppnådde poeng nederst.

Maksimalt antall poeng for hver liga. Hittil oppnådde poeng nederst.

Klubber mes størst sannsynlighet for å bli nummer 5.

Klubber mes størst sannsynlighet for å bli nummer 5.

European Performance Spot

Fra neste sesong skal europacupene spilles etter et nytt format. Bl.a. økes antall deltakere i Champions League fra 32 til 36. To av de fire ekstra plassene skal gå til de to ligaene som gjør det best inneværende sesong. Begrepet å merke seg er European Performance Spot. 

Rangereingen skal skje basert på UEFA Country Coefficients 2023/2024, altså ettårslisten.

Det er de største ligaene som mest sannsynlig vil få disse to ekstra plassene. Klubbene fra disse ligaene kommer sent inn i kvalifiseringen eller går direkte til gruppespill.

Om vi ser på de siste fem sesongene, så har følgende ligaer inntatt en plass Topp 2: England fire sesonger, Spania tre sesonger, mens Nederland, ITalia og Tyskland en gang hver. Ut fra en slik historisk tilnærming er det mye som tilsier at England vil få en av de to EPS-plassene.

Likevel er det jo fullt mulig å ha en mer åpen tilnærming og da er det naturlig å beregne hvor mange poeng hver av de syv sterkeste ligaene maksimalt kan få. Denne oversikten vises i figuren over. Foreløpig er det Tyskland og Italia som potensielt kan få flest poeng med 37,6. Her framgår det også hvor mange poeng de faktisk hittil har fått. Mye tilsier at det vil kreves en koeffisient på minst 20 poeng og for å være sikker bør man nærme seg 25.

Det andre bildet viser hvilken klubb som etter fire serierunder ligger an til å ta den utsatte femteplassen i Premier League. Mange av klubbene med størst sannsynlighet deltar i årets europacuper (søyler merkert med oransje farge) og kan derfor bidra til å avgjøre egen skjebne.

Hva blir avgjort først: Om PL får fem plasser eller hvem som inntar denne plassen?

Stikkord

Bokmerk og del