FIFA-rankingen lyver ikke

Sammenligning av FIFA-rangering og seeding

Sammenligning av FIFA-rangering og seeding

Norge har ikke spesielt grunn til å være misfornøyd med seedingen

FIFA-rangeringen er den klart mest treffsikre måten å vurdere det relative styrkeforholdet mellom landslagene i UEFA. Det er denne verdien vi benytter i våre simulasjonsmodeller.

Norge sto med 1463,5 da NL-kampene startet. Sterke resultater i juni økte tallet til 1488,6 før de to tapene i september brakte verdien ned til 1473,0. Etter to tap i september står Norge nå med 1473 poeng. Det er plass 20 av de 53 landene som skal delta i kvalifiseringen for EURO2024. Regner vi med Russland og Tyskland, så er vi altså på plass 22 av de 55 medlemslandene. FIFA-rankingen lyver ikke.

Når de ti gruppene for kvalifiseringen skal trekkes, så skal altså dette skje på grunnlag av rangeringen i det nettopp spilte Nations League. Norge var nær å kvalifisere seg for nivå to, men havnet på nivå tre. Hadde FIFA-rankingen blitt lagt til grunn så hadde Norge altså med hårfin margin blitt rangert på nivå 2, men noe ran er dette ikke. For Norges del gir de to rangeringene omtrent samme plassering.

Lag med store ferdighetsforskjeller i samme seeding-nivå

For andre land er utslagene mye større og forskjellen i ferdighetsnivå (målt i FIFA-poeng) internt i de enkelte seeding-nivåene er påfallende stort. Det gir rom for at man kan være svært heldig eller svært uheldig når gruppene skal trekkes i Frankfurt 9. oktober.

Dersom vi legger til grunn at Norge er middels heldig med trekningen, så beregnes vår sannsynlighet for å nå sluttspillet til å være 53,1 %.

Tilsvarende er sannsynligheten for å kvalifisere seg fra en marerittgruppe bestående av Belgia, Frankrike, Norge, Tyrkia og Slovakia på kun 43,5%.

Og sannsynligheten å kvalifisere seg fra en drømmegruppe bestående av Ungarn, Israel, Norge, Aserbajdsjan og Gibraltar på hele 74,7%.

Alle disse tallene inkluderer da muligheten for å komme seg vil sluttspillet via Playoff.

Stikkord

Bokmerk og del