Er det best for norsk fotball om Bodø/Glimt taper mot Žalgiris?

Bodø/Glimt er sikret gruppespill i en av europacupene

Bodø/Glimt er sikret gruppespill i en av europacupene

Bodø/Glimts videre vei mot gruppespill i Europa 2022/23

Bodø/Glimt er allerede sikret deltakelse i gruppespill i Europa denne sesongen, men det er utfallet av de to resterende kvalifiseringsrundene som bestemmer om det blir i Champions League, Europa League eller Europa Conference League:

  • Tap i begge rundene gir spill i Europa Conference League (ECL)
  • Tap i en og seier i den andre gir spill i Europa League (EL)
  • Seier i begge gir spill i Champions League (CL)

To av de fire mulige utfallene gir altså spille i den midterste av de tre europacupene. Her er detaljene:

Denne og neste uke skal Bodø/Glimt spille tredje kvalifiseringsrunde mot litauiske Žalgiris. De to lagene møttes også begge de foregående årene og det ble nordnorsk seier begge gangene.

Dersom Bodø/Glimt vinne også i år, så skal de spille Play-off til Champions League. Motstander er vinneren av Ludogorets og Dinamo Zagreb. Om de også vinner denne, så skal de delta i gruppespillet i Champions League (Alternativ 1). Dersom Bodø/Glimt derimot taper Play-off til Champions League, så skal de delta i gruppespillet i Europa League (Alternativ 2). 

Dersom Bodø/Glimt skulle tape mot Žalgiris, så skal de spille Play-off til Europa League. Motstander er taperen av Ludogorets og Dinamo Zagreb. Om de vinner denne, så skal de delta i gruppespillet i Europa League (Alternativ 3). Dersom de derimot taper, så skal de delta i gruppespillet i Europa Conference League (Alternativ 4). 

Pengepremier

Utbetalingene fra UEFA består av en rekke komponenter, nemlig resultatbaserte bonuser, koeffisientbasert beløp og markedspenger. Vi fokuserer på de to førstnevnte her.

Resultatbaserte bonuser består delvis av faste beløp for å komme til de enkelte turneringene og delvis penger for poeng i gruppespillet. Og selvsagt betales det penger for å komme langt i det avsluttende sluttspillet.

De koeffisientbaserte beløpene sørger for at de største klubbene med mest historikk i europacupene får mer penger enn nye deltakere. De 32 klubbene i hver av turneringene blir rangert ut fra ti-års koeffisient ranking og tildeles penger deretter. Lavest rangerte klubb får ett definert beløp, nest laveste får dobbelt så mye, tredje laveste får tre ganger så mye etc. Høyest rangerte klubb får altså 32 ganger så mye som dårligst rangerte klubb.

Inngangsbilletten til CL er selvsagt mye høyere enn til de to mindre cupene, men differansen kompenseres til en viss grad av at motstanden er mer overkommelig og at Bodø/Glimt kan forvente å ta flere poeng med tilhørende premiepenger. Sannsynligheten for å ta seg videre til utslagsrundene er selvsagt også mye større.

Alle beløp nedenfor er i EURO.

Alternativ 1:
Dersom Bodø/Glimt kvalifiserer seg for CL, så får de en bonussjekk på 15,64 mill. samt 930.000 pr. poeng de får i gruppespillet. Simulasjonsmodellen beregner total pengepremieforventning til 18,3 millioner.

Det koeffisientbaserte beløpet i CL er 1,137 millioner. Bodø/Glimt har kun 17,0 poeng på denne rankingen. I teorien kan Bodø/Glimt få fire lag bak seg (Union Saint-Gilloise, Sturm Graz, Maccabi Haifa og Pyunik Yerevan), men sannsynligvis vil være siste eller nest siste rangerte lag her.

Alternativ 2:
Som taper av Play-off CL får de 5 millioner, 3,63 millioner for å kvalifisere seg for gruppespillet i EL samt 210.000 pr. poeng de får i gruppespillet. Simulasjonsmodellen beregner total pengepremieforventning til 10,1 millioner.

Det koeffisientbaserte beløpet i EL er 132.000. Bodø/Glimt er rangert som nummer 39 av de 55 klubbene som fortsatt har muligheter for å nå dette gruppespillet. De kan kanskje forvente å få en drøy million Euro i denne kategorien.

Alternativ 3:
Alternativ 3 blir som alternativ 2, bortsatt fra at de 5 millioner Euro bortfaller.
Simulasjonsmodellen beregner total pengepremieforventning til 5,1 millioner.

Alternativ 4:
Dersom Bodø/Glimt igjen kvalifiserer seg for ECL, så får de en bonussjekk på 2,94 millioner EURO samt 166.700 Euro pr. poeng de får i gruppespillet. Simulasjonsmodellen beregner total pengepremieforventning til 4,5 millioner.

Det koeffisientbaserte beløpet i CL er 44.500 Euro. Bodø/Glimt er rangert som nummer 47 av de 110 klubbene som fortsatt har muligheter for å nå dette gruppespillet. De kan forvente å havne på øverste halvdel her og motta omtrent en million fra denne kategorien.

Til sammenligning er Molde rangert som nummer 28 mens Lillestrøm og Viking er rangert på delt plass 81.

Forventet UEFA-poeng

Når hvert enkelt av de norske lagene vinner eller spiller uavgjort i kvalifiseringen, gruppespillet eller sluttspillet i europaligaene, så forbedres den norske ligaens koeffisient. Det er ikke så veldig mye som skal til for at den norske ligaen etablerer deg blant de 15 beste i Europa. Om dette er tilfelle på slutten av inneværende sesong, så vil Norge få med 5 lag i europacupene i sesongen 2024/25. Fra den sesongen gjøres det en del endringer på hele oppsettet, men plass 15 vil med rimelig sikkerhet være tilstrekkelig.

Vi må forvente at Bodø/Glimt vil oppnå flere seire i EL og ECL enn i CL. Men dette kompenseres av at klubber som kvalifiserer seg til CL får 4 bonuspoeng. Simulasjonsmodellen beregner følgende antall forventede koeffisient-poeng i gruppespill og sluttspill for hver av de tre europacupene:

  • CL:      6,33 poeng (inkl. 4 bonuspoeng for å komme til CL)
  • EL:      4,77 poeng
  • ECL:    6,11 poeng

Dette kommer altså da i tillegg til de to poengene de allerede har fått og de poengene de får i de siste to rundene av kvaifiseringen.

Ut fra dette vil det altså være fordelaktig for norsk fotball om Bodø/Glimt kvalifiserer seg for Champions League eller Europa Conference League. Ikke Europa League.

Bokmerk og del