Allerede i desember starter veien til EURO 2024 i Tyskland

Utvikling i forventet FIFA-poengtall og rangering gjennom det siste gruppespillet

Utvikling i forventet FIFA-poengtall og rangering gjennom det siste gruppespillet

Norges plassering i FIFA rangeringen gjennom gruppespillet i kvalifseringen til VM 2022

Norges plassering i FIFA rangeringen gjennom gruppespillet i kvalifseringen til VM 2022

Sannsynlighet for direkte kvalifisering avhengig av FIFA-rangering og seeding

Sannsynlighet for direkte kvalifisering avhengig av FIFA-rangering og seeding

Trinnene i kvalifiseringen for EURO 2024

Kvalifiseringen til EURO 2024 følger samme mønster som benyttet for EURO 2020, altså da vi mislyktes med å kvalifisere oss gjennom kjøkkenveien ettersom vi tapte omspillsemifinalen hjemme mot Serbia.

Men det er ett viktige unntak: Denne gangen er det kun tre lag som kvalifiserer seg gjennom omspillet ettersom arrangørlandet denne gangen er direkte kvalifisert.

2022–23 UEFA Nations League

Norge befinner seg denne gang på nivå B i Nations League. De 16 landene på dette nivået er fordelt på fire seeding-nivåer basert på utfallet i foregående NL. Norge befinner seg på nivå 2. Det er viktig å være oppmerksom på at landene ikke er inndelt i seeding-nivå etter ferdighet. Langt derfra faktisk: I alle fall om man forutsetter at FIFA Coca Cola Ranking gir et riktig øyeblikksbilde av lagenes relative styrkeforhold. FIFA Coca Cola Ranking er et ELO-basert rangeringssystem som raskt fanger opp at lands prestasjoner endrer seg over tid, slik tilfellet f.eks. har vært med Island og Bosnia-Hercegovina.

Om vi antar at FIFA-rangeringen er riktig, så kan Norge være heldig og trekke Island, Israel og Armenia. Alle ligger langt bak Norge med gjennomsnittlig 1311 poeng i FIFA-rangeringen. Alt annet enn en klart gruppeseier vill være oppsiktsvekkende.

Vi kan også være uheldig og trekke Sverige, Serbia og Slovenia. Disse landene har i gjennomsnitt 1504 poeng. Til sammenligning står Norge nå med 1455.

Kampene i Nations League spilles i juni og september 2022.

Utfallet av denne trekningen påvirker Norges sannsynlighet til å nå kjøkkenveien i stor grad. I tillegg baseres seedingen for trekningen av gruppene i den ordinære kvalifiseringen på resultatene. Skal Norge lykkes med å komme på andre seeingnivå, må Norge vinne sin NL-gruppe eller bli beste gruppetoer.

I verste fall kan Norge som dårligste gruppefirer falle helt ned på seedingnivå fire.

Trekning av gruppene til kvalifiseringen for EURO 2024

Trekningen finner sted 9. Oktober 2022 og seedingen blir basert på rangeringen i Nations League 2022/23. Gruppespillkampene i den ordinære kvalifiseringen spilles i perioden fra mars til november 2023.

Seedingen er viktig. Om vi fortsatt antar at FIFA-rankingen gjenspeiler styrkeforholdet, så er sannsynligheten for å bli blant de to direkte kvalifiserte fra hver gruppe som vist i Figur 3: Den avhenger av FIFA-scoren og hvilket nivå denne gir i seedingen.

Kommer Norge til EURO 2024?

UEFA har 55 medlemsland, men vi kan ta Tyskland ut av ligningen ettersom de er direkte kvalifisert. 54 land kjemper om 23 ledige plasser. På den siste oppdaterte FIFA-rankingen er Norge nummer 22 av de 54. Skal Solbakken ha belegg for sin spådom, så må Norge være vesentlig bedre enn det rangeringen viser.

Og det er godt mulig han har rett i det. Det er godt mulig at Norge har forbedret sitt ferdighetsnivå vesentlig uten at dette enda har kommet til uttrykk i FIFA-rangeringen.

Norge bør for det første vinne NL-gruppen for å holde kjøkkendøra åpen. I tillegg vil en slik gruppeseier sikre seeding på nivå to når kvaliferingsgruppene skal trekkes. Merk: Ettersom Tyskland er direkte kvalifiert for mesterskapet vil de ikke delta i kvalifiseringen. Derfor vil plass 21 i NL 2022/23 være tilstrekkelig for å komme på seedingnivå 2. Det er altså beste gruppetoer på nivå B.

Stikkord

Bokmerk og del