Utgangspunktet for kveldens trekning kunne vært langt bedre

VM i Qatar 2022

VM i Qatar 2022

Avhengig av tur eller utur i kveldens trekning av gruppene for den ordinære VM-kvalifiseringen er sannsynligheten for norsk deltakelse i Qatar på mellom 16 og 26%. Med flyt i de to siste kampene i Nations League, kunne tallet vært 36%. 

Nyutnevnt landslagssjef Ståle Solbakken går inn i trekningen for den ordinære VM-kvalifiseringen på seedingnivå 3. Om vi antar at FIFA-rankingen gir et riktig bilde på lagenes styrkeforhold, så kan det bli så galt som: Belgia, Sveits, Norge, Bosnia/Herzegovina, Armenia og Malta. Simulasjonsmodellen beregner sannsynligheten for å ta seg videre fra en slik gruppe til 16,6%.

Men det kan også bli langt mer overkommelige: Nederland, Romania, Norge, Luxemburg og Andorra. Med en sannsynlighet på 26,2%.

Begge disse beregningene tar hensyn til at andreplasserte lag skal inn i en totrinns playoff.

Men det kunne altså sett mye bedre ut:

Om Norge hadde vunnet bortekampen mot Romania (hvor vi ble dømt til tap for ikke å stille opp), så ville vi endt opp på nivå to i seedingen og kunne optimalt bli trukket i gruppe med Nederland, Norge, Finland, Luxemburg og Andorra. Med en sannsynlighet på 34,7%.

Om vi i tillegg hadde vunnet 2-1 eller bedre mot Østerrike, så ville vi ha vært sjette beste gruppevinner i NL-kampanjen bak Frankrike, Belgia, Italia, Spania og Wales. Sannsynligheten for at minst fire av disse vil bli blant de to beste i sine kvalifiseringsgrupper er svært stor og Norge ville i så fall hatt en kjøkkenvei inn i omspillet. I et slikt scenario ville norsk sannsynlighet for å komme til VM 2022 vært på hele 36,2%.

Disse to tenkte scenariene viser altså at den viktigste faktoren var bortekampen mot Romania. At vi ikke klarte å ta gruppeseieren i NL har altså mindre betydning enn hva mange har gitt inntrykk av.

Og for ordens skyld: Seier mot Østerrike alene ville ikke vært tilstrekkelig til å komme til seedingnivå 2.

Stikkord

Bokmerk og del