Veien til spill i Europa

Kvalifisering til spill i Europa sesongen 2021/22. Blå pil markerer seier og rød pil markerer tap.

Kvalifisering til spill i Europa sesongen 2021/22. Blå pil markerer seier og rød pil markerer tap.

Lang vei mot sportslige utfordringer og store penger i gruppespill

Snart begynner Bodø/Glimt, Molde, Rosenborg og Vålerenga på en lang vei som kan ende med gruppespill i en av europaligaene.

Bodø/Glimt har en helt annen reise enn de tre andre og beskrives separat. Molde og Rosenborg vil ha en noe enklere vei en Vålerenga, som beskrevet nedenfor.

Den norske ligaen er i UEFAs nasjonsranking for klubblag på plass 22 og det er denne plasseringen som bestemmer hvor mange lag som får delta i kvalifiseringen og hvilket trinn de enkelte lagene skal starte på. Det som beskrives nedenfor gjelder for i år og vil mye sannsynlig også gjelde de kommende årene med mindre klubblagene skulle prestere langt bedre enn tilfellet har vært de siste årene.

Regjerende seriemester går inn i første ordinære runde av Champions League-kvalifiseringen og da i Mester-ruten ("Champions path").

Lag to og tre i serien, samt norgesmester (altså vinner av cup-finalen) går inn i andre ordinære runde av den nye Conference League-kvalifiseringen. I 2020 ble det ikke kåret noen norgesmester, så da gikk denne plassen til fjerdeplasserte lag i serien, altså Rosenborg.

Bodø/Glimts vei

Bodø/Glimt er ikke seedet i første runde av CL-kvalifiseringen og kan f.eks. møte Dinamo Zagreb, Ludogorets Razgrad eller Malmö FF. De kan imidlertid også være heldig og trekke Lincoln Red Imps fra Gibraltar.

Oppdatert etter trekning 15/6: Bodø/Glimt trakk Legia Warszawa i første kvalifiseringsrunde. Legia har en såpass god historikk i Europa at de er seedet i runde to. Ettersom andre runde trekkes før første runde er ferdigspilt, så seedes altså Bodø/Glimt i runde to dersom de skulle lykkes i å ta seg forbi polakkene. 

Mulige motstandere i andre runde er følgende overkommelige lag:

  • Slovan Bratislava (SVK) / Shamrock Rovers (IRL)
  • Flora Tallinn (EST) / Hibernians (MLT)
  • Omonoia (CYP), som ledes av Henning Berg

Skulle de vinne denne, vil de igjen møte sterkere seedet motstand som f.eks. Slavia Praha og Glasgow Rangers.

Skulle de vinne der også, så vil de gå til Play-off hvor f.eks. FC Salzburg kan bli motstander.

Skulle Bodø/Glimt imidlertid tape underveis, så vil de komme inn på neste kvalifikasjonsnivå til en lavere liga. Kun dersom det blir tap i første kamp vil de bli flyttet direkte ned til kvalifiseringen for Conference League. I dette tilfellet vil altså ytterligere et tap innebære farvel til Europa for denne gang. 

Så lenge det blir seier i første runde, så kan altså Bodø/Glimt tillate seg å tape to kvalifiseringer og likevel komme til et gruppespill.

Veien for Molde, Rosenborg og Vålerenga

Alle disse tre lagene går inn i andre ordinære runde av kvalifiseringen til den nye Conference League. Og de går altså alle inn i den ordinære Liga-ruten ("League path").

Den store forskjellen er at Molde og Rosenborg har såpass historikk i Europa at de er seedet i denne åpningsrunden. Vålerenga er ikke. De to førstnevnte bør uansett klare å ta seg videre til neste runde, mens Vålerenga altså kan være uheldig og trekke lag som FC Basel eller FC København. 

I tredje runde vil Molde og Rosenborg  fortsatt være seedet og bør ta seg videre. Vålerenga er fortsatt useedet og kan f.eks. trekke Anderlecht.

Til slutt må de også vinne Play-off. Molde har gode muligheter for å bli seedet her, mens sannsynligheten er mindre for Rosenborg. Vålerenga er fortsatt useedet om de lykkes å komme så langt. Useedede lag kan risikere å trekke Roma eller Tottenham i denne runden.

Molde, Rosenborg og Vålerenga har ikke råd til å tape noen av sine kvalifiseringer for å ta seg videre til gruppespill i Europa, altså til forskjell fra Bodø/Glimt.

Henholdsvis 15. og 16. juni blir motstanderne for første hinder trukket.

Bokmerk og del