A three-horse race i toppen av Premier League

Seriemesterskapet står mellom tre klubber

Seriemesterskapet står mellom tre klubber

Kampen om mesterskapet i engelsk Premier League har etter hvert utviklet seg til å stå mellom klubbene Mancherster City, Chelsea og Liverpool. Fram til serierunde fem var Mancherster United også med i miksen, men de var ikke i stand til å opprettholde verken prestasjoner eller poengfangst og simulasjonsmodellen har degradert laget til kampen om den viktige fjerdeplassen.

Premier League skiller seg vesentlig fra de fleste andre ligaer det er naturlig å sammenligne med på den måten at topplagene er mer overlegne og vinner flere poeng. I de fleste ligaer er 2 poeng pr. kamp tilstrekkelig til å bli seriemester. Vår egen Eliteserie er et godt eksempel på dette.

Og det var faktisk tilfelle i PL også i starten. Fra omtrent århundreskiftet har det imidlertid vært en klar trend at det behøves mer poeng for å vinne. 

Sannsynlig utfall av Premier League 2021/22 runde for runde

Dette gjør at vi må lage en spesialvariant av vår simulasjonsmodell for å modellere PL. For at topplagene skal få en tilstrekkelig forventet xPoeng i hver enkelt framtidig kamp, har vi sett oss nødt til å innføre en booster. Selv med denne boosteren sier simulasjonsmodellen nå at seriemesteren ikke vil få mer enn 85,1 poeng og dette er kun marginalt opp i forhold til beregningen før seriestart.

Etter at alle disse tre lagene er ferdigspilt i serierunde 14, så er Manchester City klart mest sannsynlige seriemester: xP er 81,8 poeng og sannsynlighet får å bli seriemester er 49 %. Tilsvarende tall for de andre to:

  • Chelsea: 79,4 poeng og 32%
  • Liverpool: 76,7 poeng og 18%
Stikkord

Bokmerk og del