The Special One er tilbake på Square One

Utvikling før og eller managerskiftet

Utvikling før og eller managerskiftet

Tottenham hadde en så lite tilfredsstillende start på sesongen at de etter 12 serierunder valgte å si farvel til Pochettino.

Inn kom Mourinho som nå har ledet laget i 10 kamper. De første fem kampene leverte laget sterke resultater. De siste fem kampene har de prestert dårlig. Totalt sett er Tottenham nå tilbake på samme nivå som da Mourinho tok over ansvaret. La oss se på detaljene:

Kort forklart fungerer simulasjonsmodellen ved at man «trekker» et resultat i hver eneste av de kampene som ennå ikke er spilt. På den måten får man en sluttabell. Et representativt resultat får man dersom denne simuleringen blir gjennomført et stort antall ganger, f.eks. 10.000 eller 100.000 ganger.  

En viktig komponent i en sik modell er styrketallet. Styrketallet uttrykker «lagets evne til å vinne fotballkamper» og beregnes ut fra lagets resultater de siste ti serierundene, men likevel på en slik måte at de siste fem teller tyngre enn de foregående fem.

Når et lag presterer dårlig, så innebærer det at laget ikke fikk de poengene som modellen mente at laget burde fått. I tillegg medfører det at laget får et dårligere styrketall og laget forventes å hente mindre poeng i de framtidige kampene. En underprestasjon flere kamper på rad slår altså dobbelt ut.

Hva så med Tottenham under Mourinho:

Mourinho tok over et lag som hadde en forventningsverdi på 56,7 poeng ved sesongslutt. Etter 5 serierunder var forventningsverdien økt til 65,3 poeng delvis på grunn av at laget i disse fem kampene hadde hentet flere poeng enn hva simulasjonsmodellen og styrketallet på det tidspunktet tilsa. Men mest på grunn av at styrketallet ble forbedret og lagets forventede framtidige poengfangst økte.

Deretter snudde det igjen: 12 poeng på de fem første ble etterfulgt av 4 poeng på de neste fem og forventningsverdien er nå nede på 56,5 poeng, altså lavere enn det den var ved managerskiftet.

Hvert enkelt lags forventede poengtall ved sesongslutt kan framstilles som en normalfordeling (Gauss-kurve) hvor kurven nødvendigvis blir stadig smalere (standardavviket blir stadig mindre) etter hvert som rundene er ferdigspilt. Dersom vi gjør denne beregningen for hvert enkelt lag etter hver enkelt runde, så er det mulig å lage en egen figur som forbinder toppunktene i de enkelte Gauss-kurvene.

Forløpet på denne kurven sier noe om lagenes prestasjon i de enkelte sesongavsnittene. Oppe til høyre vises denne kurven med rød farge i den delen av sesongen hvor Pochettino hadde ansvar og deretter med blå farge under Mourinhos ledelse.

De som er interessert i en dypere forklaring på hvordan fotballsimulasjonsmodellen fungerer, finner dette her: Slik lages en simulasjonsmodell for fotball

Stikkord

Bokmerk og del