Oppstart i PostNord-ligaen

Nivå tre i norsk herrefotball

Nivå tre i norsk herrefotball

Sannsynlighet for nedrykk

Sannsynlighet for nedrykk

Sannsynlighet for opprykk

Sannsynlighet for opprykk

Sannsynlig tabellplassering ved sesongslutt for Alta og EIK

Sannsynlig tabellplassering ved sesongslutt for Alta og EIK

I år kommer vi til å vi å benytte simulasjonsmodellen til å følge spesielt med på de 28 klubbene i Postnord-ligaen og de 84 klubbene i Norsk Tipping-ligaen.

PostNord-ligaen har oppstart 10. juli med et Covid 19-forkortet format som ikke gir rom for feilskjær.

På nivå 3 spilles først en halv serie med en påfølgende PlayOff-variant for å bestemme hhv. opprykk og nedrykk.

Halvparten av lagene har allerede fått et forsprang ettersom de vant trekningen om sju hjemmekamper. Erfaringer fra tidligere år viser at hjemmebanefordelen er betydelig og simulasjonsmodellen forteller at dette påvirker sannsynligheten for opprykk og nedrykk vesentlig.

Basert på ekspertvurderinger og tilbudte odds hos utvalgte bettingselskaper har vi laget styrketall som simulasjonsmodellen benytter til å beregne det relative styrkeforholdet mellom lagene i hver enkelt kamp. Etterhvert som serierundene spilles blir disse startverdiene gradvis faset ut og erstattet av styrketall beregnet basert på faktisk oppnådde resultater.

Lagene som før sesongstart har hhv. størst sannsynlighet for opprykk til OBOS-ligan og nedrykk til Norsk Tipping-ligaen vises til høyre.

De tre lagene som har størst sannsynlighet for opprykk er oppsatt med sju hjemmekamper, men er i tillegg favoritter blant dem som setter oddsene. Tilsvarende er det tre lagene med størst sannsynlighet for nedrykk oppsatt med sju bortekamper. Tilfeldig? Kanskje litt og kanskje har bettingselskapene tatt hensyn til dette da de fastsatte oddsene også.

I tillegg vises sannsynlig tabellplassering ved sesongslutt for Alta og EIK. PlayOff-varianten av serieavviklingen forklarer den noe merkelige fordelingen for Alta sin del.

En viktig konsekvens av den valgte serieavviklingen virker å være kraftig underkommunisert og kan få avgjørende betydning både for opprykk og nedrykk:

Når tabellen deles, så skal de sju lagene på øverste halvdel spille en ny enkel serie som legges til de allerede spilte kampene. I disse seks kampene har lagene allerede møtt hverandre en gang. Det kunne da være naturlig å anta at oppgjøret skal snues i forhold til det allerede spilte oppgjøret. En slik løsning ville imidlertid i ytterste konsekvens medføre at en klubb ville kun få hjemmekamper i sesongens andre del. Og potensielt få 13 hjemmekamper og 6 bortekamper. Eller motsatt. Og tilsvarende også på nedre halvdel hvor det spilles om å unngå nedrykk.

Det er vanskelig å finne dokumentasjon på hva som faktisk er fastsatt, men det legges til grunn for simulasjonsmodellens beregninger at hjemmebanefordelen settes opp på nytt i PlayOff, slik at alle lag får tre hjemmekamper og tre bortekamper.

Her kan man f.eks. tenke seg at Moss og Fløya er to av lagene som kjemper om å unngå nedrykk fra avdeling 1. I siste serierunde før deling må Fløya reise fra Tromsø til Moss. Så må de kanskje reise til Moss igjen helgen etterpå også!

Stikkord

Bokmerk og del