Omspill om siste plass i Eliteserien

OBOS-klubbene som har over 5% sannsynlighet for å havne i kvalifisering

OBOS-klubbene som har over 5% sannsynlighet for å havne i kvalifisering

Foran sesongen 2019 ble reglene for kvalifisering til Eliteserien endret. Den nye modellen ble altså anvendt for første gang i fjor høst. Målet var å gjøre veien til opprykk litt enklere for det laget som endte på plass tre i OBOS. Hensikten var edel, men det ble for mye Møllers Tran.

I fjor høst var det Sogndal som endte på plass 6 i OBOS og fikk den lange veien. I intervju med Eurosport var Eirik Bakke klar på at de i praksis var uten sjanse til å rykke opp:

– Man må bare le av det. Det må være noe de har funnet opp på et julebord i fjor. Hvorfor spiller ikke bare nummer tre mot nummer fire og vinneren møter Eliteserie-laget? Blir du nummer fem eller seks blir det som å skulle få alle rette i Lotto for å rykke opp.

En enkel sannsynlighetsberegning viser at han har helt rett: For at sjetteplassert lag skal rykke opp, så må de først vinne på bortbane mot lag 5, deretter vinne på bortebane mot lag 4 og til slutt borte mot lag 3.

Da først skal de spille hjemme og borte mot det laget som ender på kvalifiseringsplass i Eliteserien.

Om vi antar at de fem involverte lagene er jevnsterke og at hjemmelag har 60% sannsynlighet til å vinne mot bortelag, så står vi igjen med følgende sannsynlighet for å ta den siste plassen i Eliteserien:

  • Plass 14 i Eliteserien: 50%
  • Plass 3 i OBOS: 30%
  • Plass 4 i OBOS: 12%
  • Plass 5 i OBOS: 4,8%
  • Plass 6 i OBOS: 3,2%

Og da er det ikke en gang tatt hensyn til den ekstra kampbelastningen for laget som må ta den lange veien.

Det som var en ulempe for Sogndal i fjor, kan meget gjerne ende opp med å bli en fordel i år!

Mer om sannsynlighet for opprykk fra OBOS her.

Stikkord

Bokmerk og del