Nei NRK, dette blir feil!

NRK prøver å skape inntrykk av at store klubber må ha jevne lag for at alle spillere skal få lik spilletid

NRK prøver å skape inntrykk av at store klubber må ha jevne lag for at alle spillere skal få lik spilletid

I forbindelse med avvikling av Norway Cup kommer diskusjonen om ‘topping’ av lag opp igjen. NRK har publisert en sak hvor de skaper inntrykk av at klubber med nivådelte lag ikke klarer å gi alle spillere lik spilletid. Vi antar at den erfarne lederen fra Langevåg IL er misforstått eller grovt feilsitert.

La oss først ramme inn det vi tror alle er enige om: Når en stor klubb med flere lag skal delta i en turnering, så ønsker man å oppnå sportslige mål på banen og sosiale mål utenfor banen.

Man oppnår sosiale mål ved at hele gruppen reiser, bor, spiser måltider og har kveldsaktiviteter sammen og at de ser hverandres kamper.

Man oppnår sportslige mål ved at alle lag får jevne kamper, omtrent like mange kamper og mulighet til å spille seg fram til finaler på sitt nivå.

Å lykkes med alt dette er et delt ansvar mellom turneringsarrangør og deltakende klubber.

Vi i Flint Fotball var i tilsvarende situasjon for omtrent 10 år siden hvor vi hadde fire lag i G14-klassen og et sterkt ønske om å delta i en turnering hvor vi kunne realisere alle sosiale og sportslige mål for alle 60 spillerne i årgangen. Vi fant ingen slik turnering og vi skapte derfor Flint Fotballfestival og turneringsformatet Multinivåturnering.

Det er tydelig at mange klubber deler vår oppfatning av hva som kjennetegner en god turnering og Flint Fotballfestival har siden 2016 vokst til å bli Norges nest største fotballturnering for barn og unge. Og dette til tross for at vi kun tilbyr spill i tre aldersklasser, nemlig 12-, 13- og 14-åringer med en helg for hver årsklasse.

Flint Fotballfestival har en kapasitet til omtrent 100 lag i hver av de tre turneringene, fordelt på jenter og gutter. Flint Fotballfestival kommer ikke til å tilby turneringsspill for flere aldersklasser og vi kommer heller ikke til å utvide antall lag i hver aldersklasse slik at de går på bekostning av lagenes mulighet til å få en god turneringsopplevelse.

Turneringen må skape rammer som gjør at lagene kan få en god sportslig og sosial opplevelse, men det er lagledernes ansvar å sørge for at det faktisk skjer.

Vi beskrev allerede for mange år siden hva som kjennetegner en god fotballturnering. Prinsippene er fortsatt gyldige. De grunnprinsippene som er forklart her burde være pensum for alle med ansvar for barne- og ungdomsforball i norske klubber.

De som har forstått dette, forstår også at det ikke automatisk styrker spillernes opplevelse om klubben stiller med tre jevngode lag i stedet for nivåinndelte lag. Snarere tvert imot. For trenerne i kampsituasjon er det enklere å planlegge for lik spilletid for alle spillere når laget består av spillere med enhetlig ferdighetsnivå.

Det beste NFF kan gjøre er å stille langt strengere krav til turneringer, bl.a. å sørge for at alle lag får omtrent samme antall kamper, at turneringsformatet sørger for jevne kamper og at alle lag får kamper alle turneringsdager. Rent praktisk kan dette gjøres ved å forby turneringsformatet «A- og B-sluttspill» i de yngste årsklassene i ungdomsfotballen.

Planleggingen av Flint Fotballfestival 2025 er allerede godt i gang. All informasjon man trenger i påmeldingsfasen er samlet her:

 

Bokmerk og del