Multinivåturneringer er den nye gullstandarden

Multinivåturnering sørger for en god sportslig opplevelse

Målet er at alle lag skal spille like mange kamper og at alle lag skal settes opp mot andre lag med tilsvarende ferdighetsnivå. Forutsetningen er at turneringen disponerer et stort antall baner og har mange lag fordelt på et svært begrenset antall klasser.

Multinivåturneringer er attraktiv for svært sterke lag fordi de på forhånd vet hvor mange kamper de skal spille og fordi de vet at nivået på motstanderne blir gradvis sterkere etter hvert som turneringen skrider fram. Når Liverpool FC har bekreftet at de i 2022 skal delta i både Flint Micasa U14 Cup og Flint U13 Cup, så er det nettopp dette som er begrunnelsen. Hadde Flint Fotball invitert til en turnering med «A- og B-sluttspill», hadde de ikke en gang vurdert å komme. Tilsvarende med Hamburger SV og RB Leipzig i hhv. Flint U13 Cup og Flint Micasa U14 Cup.

Multinivåturneringer er attraktiv for lag med lavt ferdighetsnivå fordi antall deltakende lag er svært stort og at seeding-turneringen sørger for at de svakeste lagene samles i en divisjon hvor de spiller gruppespill og sluttspill med mulighet for å spille seg fram til tv-sendt kamp med dommertrio og full pakke på hovedbanen. Svake lag trenger ikke å være redd for at de går på stygge tap i seeding-turneringen. For det første er disse kampene korte og for det andre er målforskjellen i seedingen uten betydning. Sterke lag som allerede har avgjort sin kamp, kan altså trygt bytte seg ned og spare sine beste spillere. De trenger ikke jage kalasseier mot gruppas Prügerknabe for å sikre seg tilstrekkelig målforskjell.

Multinivåturneringer er attraktiv for lag som ønsker å delta på turnering utenfor egen region og er usikker på eget ferdighetsnivå. I denne turneringen trenger man ikke melde seg opp på nivå på forhånd, for det er resultatene i seeding-turneringen på dag 1 som bestemmer nivåinndelingen.

Multinivåturneringer er attraktiv for store klubber med flere nivådelte lag fordi klubben kan lage en felles ramme rundt turneringen med felles reise, innkvartering, måltider og aktiviteter på kvelden. Mens lagene spiller sine kamper på ulike nivåer som sikrer en god sportslig opplevelse. Men det er denne gangen kanskje andrelaget som vinner pokalen i sin divisjonsfinale. Det var mangelen på slike muligheter som medførte at Flint Micasa Cup ble etablert i 2016. Stadig flere store klubber tar nå slike hensyn under paroler som «flest mulig lengst mulig» eller tilsvarende.

Multinivåturnering i barnefotballen

Og så har vi etterhvert oppdaget at turneringsformatet Multinivåturnering også er spesielt godt egnet i de eldste årsklassene i barnefotballen. Turneringsformatet sørger for at jevngode lag hele tiden blir satt opp til å spille mot hverandre uten at lagledere trenger å melde opp lagene i ferdighetskasser på forhånd.

I barnefotballen benyttes selvsagt en annen variant av turneringsformatet. Denne ivaretar alle NFFs krav til barnefotball, men i tillegg sørger den altså for jevne kamper og at lag fra samme region ikke blir satt opp til å spille mot hverandre.

Bokmerk og del