Muligheter for å klatre til Seedingnivå 2

Hvor mange poeng har Norge på FIFA-rankingen i November og hvilken plass holder det til.

Hvor mange poeng har Norge på FIFA-rankingen i November og hvilken plass holder det til.

Norge skal spille seks gruppespillkamper i den nye NL og i tillegg minst en sluttspillkamp i den gamle NL-kampanjen, helst to.

I tillegg til selvsagt å kvalifisere seg for EURO2020 (som spilles i 2021) må målet med disse kampene være å forbedre scoren i FIFA/Coca Cola World Ranking tilstrekkelig til at vi klatrer til seedingnivå 2.

Seeding for trekningen av de ti VM-kvalifiseringsgruppene baseres på FIFA-rangeringen etter at NL-kampene i november er ferdigspilt på følgende måte:

  • Nivå 1: De 10 høyest rangerte langene
  • Nivå 2: Plass 11 til 20
  • Nivå 3: Plass 21 til 30

Norge er nå på plass 25 med 1451 poeng, men foran på lista ligger lagene tett som hagl opp til Østerrike på plass 16.

FIFA tok etter hvert til vettet og reviderte sitt rangeringssystem slik at poengene nå fastsettes basert på en ELO-modell. ELO-modeller kjennetegnes ved at poengfordelingen er et nullsumspill hvor tapende lag i hver enkelt kamp avgir poeng til vinnende lag. Hvor mange poeng som overføres bestemmes av kampens betydning (en vekting hvor kamper rangeres etter viktighet) og forskjellen i styrkeforhold før kampstart. De kampene som Norge skal spille i høst er mot relativt jevnbyrdige lag og hver seier vil medføre at poengtallet øker med mellom 5 og 10 poeng for hver kamp.

Viktig her er imidlertid at de to sluttspillkampene (mot Serbia og evt. vinneren av Skottland/Israel) har en vesentlig høyere vekting (25 i stedet for 15) og derfor er potensiell poengvekst i disse kampene omtrent 15 poeng. Derfor vil seier i disse to kampene hjelpe godt på veien til seedingnivå 2.

Overgangen til ELO-modell innebærer at det er mulig å integrere FIFA-rangeringen i selve simulasjonsmodellen for NL-delen av VM-kvalifiseringen.

Når vi gjennomfører mange simuleringer av høstens kamper i Nations League (inklusive andre planlagte landslagskamper) får vi den fordelingen som vises over: Hvor mange poeng har Norge på FIFA-rankingen i November og hvilken plass holder det til.

Oversikten viser at det er 11% sannsynlighet for at Norge havner på seedingnivå 2.

Stikkord

Bokmerk og del