Er det for tidlig å avskrive Liverpool i tittelkampen?

Forventet antall poeng for Liverpool

Forventet antall poeng for Liverpool

Forventet antall poeng for lagene i toppen

Forventet antall poeng for lagene i toppen

Jeg velger å ikke kommentere verken de individuelle eller kollektive prestasjonene her, det har andre mye bedre forutsetninger for å gjøre enn jeg.

Men at de resultatene Liverpool har oppnådd siden jul åpenbart ikke er tilstrekkelig til å vinne serien, er innlysende.

Spørsmålet er om det er for tidlig å avskrive klubben i toppkampen. 

La oss først ta en kikk på gjennomsnittlig poengantall pr. måned hittil i sesongen:

  • Sep: 9/3 = 3,00
  • Okt: 7/4 = 1,75
  • Nov: 5/3 = 1,66
  • Des: 12/6 = 2,00
  • Jan: 1/3 = 0,33

Fram til Nyttår sto altså Liverpool med en gjennomsnittlig poengfangst pr. kamp på litt over 2. Spørsmålet er da hva som skal til for å komme tilbake fra en situasjon hvor klubben ved halvspilt serie ligger henholdsvis seks og fire poeng bak Manchester-lagene (og Manchester City har en hengekamp borte mot Everton). 

Om vi tar utgangspunkt i den poengfangsten som seriemesteren har oppnådd i andre sesonghalvdel de foregående tre sesongene, så er det åpenbart at forspranget uansett ikke lar seg innhente.

Poenget er at sesongen 2020/21 er helt ulik de foregående sesongene: Vi må langt tilbake for å finne en sesong hvor mesterskapet vil bli vunnet med så få poeng som denne gangen. Vår beregningsmodell sier at seriemesterskapet mest sannsynlig vil bli vunnet med 80 poeng.

Nettopp det faktum at alle lag kan slå alle i denne serien er det som har tiltrukket seg så mye fascinasjon opp igjennom årene. Denne effekten var i ferd med å forsvinne: Det hadde ikke vært mulig for Manchester City og Liverpool å oppnå så mange poeng i de foregående sesongene uten at mange motstandere var forberedt på tap allerede før kampen startet. Det er ikke tilfelle denne sesongen. Sannsynlig også på grunn av at mange av topplagene gjennom kampene i Europa har en kampbelastning som har påført dem både skader og utmattelse.

Med 46 poeng i returdelen av sesongen vil Liverpool sannsynligvis være med når tittelkampen skal avgjøres i mai. Det betyr altså 2,42 poeng pr. kamp i andre del av sesongen. Klubben kan altså avgi ytterligere 11 poeng, f.eks. 13-5-1 i de siste kampene. Sammenlignet med seiersrekker Liverpool-tilhengerne fortsatt har friskt i minne, så er dette ikke avskrekkende.

Nå er det absolutt ikke første gang Januar måned har vært en tung periode for Liverpool under Klopps ledelse og for Liverpool-fans vil en tilstrekkelig sterk vårsesong smake ekstra godt.

Men det må altså til et betydelig taktskifte for at dette skal skje: Etter halvspilt serie ligger Liverpool an til å få under 70 poeng og ligger an til å kjempe med Everton og Tottenham om den siste CL-plassen.

Stikkord

Bokmerk og del