Er det mulig å tape mot to bunnlag på rad og likevel kjempe i toppen?

Det kreves et stadig høyere antall poeng for å ta en topplassering i Premier League

Det kreves et stadig høyere antall poeng for å ta en topplassering i Premier League

Noe av det mest fascinerende med Premier League var at alle kunne slå alle. De første ti årene var det tilstrekkelig med et lavt åttitalls poeng for å vinne serien.

I flere av de siste sesongene har vinneren lange serier med trepoengere og det har ikke vært nevneverdig rom for å gi bort poeng mot svakere lag. 

Noe har utvilsomt gått tapt i løpet av de 30 årene med Premier League.

Vinnerens antall poeng har steget jevnt og trutt. Trendlinjen har en stigning på 0,42. Det betyr at forventet antall poeng til vinneren er steget med 4,2 poeng hvert av de tre tiårene. Og totalt altså 12,6 poeng gjennom hele PL-historien. Det er i dette regnestykket selvsagt korrigert for at PL de første tre årene hadde 22 lag.

Tilsvarende har trendlinjene for fjerde og sjetteplass hatt et stigningstall på 0,25.

Avstanden mellom første og fjerdeplass har i løpet av de tretti årene økt fra 15 til 20 poeng, mens avstanden fra fjerde til sjette har vært konstant på 7 poeng. Om vi deler PL-æraen i tre tiår, så kan vi se at antall forskjellige lag innblandet i toppen har gått ned:

  • Antall ulike lag som inntok en plass topp 6 er redusert fra 15 i første tiår (1992/93 til 2001/02) via 11 i andre tiår til 10 i det tredje tiåret som ble avsluttet foregående sesong.
  • Antall ulike lag som inntok en plass topp 4 er tilsvarende redusert fra 10, via 8 til 7.
  • Ironisk nok er antall lag som faktisk vant tittelen økt fra 3, via 4 til 5!

Inneværende sesong er starten på PLs fjerde decennium. Gjennom det forrige tiåret utkrystalliserte det seg en klar gruppe av Top 6-klubber. Forhåndstipsene for inneværende sesong gikk også ut på at disse ville innta de øverste seks plassene.

Etter den fjortende serierunden beregnes antall poeng for å ta fjerdeplassen til 73. Det er litt høyere enn trendlinjen tilsier.

Så når Liverpool gikk på sitt fjerde tap i helgen og allerede ligger 15 poeng bak ligaleder Arsenal, så er det ingenting som tilsier at noe tog er gått. I alle fall ikke i kampen om en CL-plass.

Bokmerk og del