Dramaet fortsetter – desimalene kan bli avgjørende

Utfallsrom på FIFA-rankingen når to kamper gjenstår

Utfallsrom på FIFA-rankingen når to kamper gjenstår

Utfallsrom på FIFA-rankingen forutsatt at Norge vinner de to siste

Utfallsrom på FIFA-rankingen forutsatt at Norge vinner de to siste

Utvikling i løpet av høstens kamper

Utvikling i løpet av høstens kamper

Statusen nå før de to siste kampene

Både Serbia, Tyrkia og Norge kan havne på 1472 poeng i FIFA-rankingen og det kan meget gjerne bli desimalene som bestemmer hvem av disse som havner på seeding-nivå 2.

Første bilde i karusellen øverst viser utfallsrommet for de 12 lagene som har overlappende utfallsrom med Norge. Altså som potensielt kan havne foran eller bak Norge når regnskapet skal gjøres opp etter de to neste kampene. 

For å ta det aller først: Om Norge mislykkes i å vinne begge de to gjenværende kampene, så har vi ingen sjanse til å forsere tilstrekkelig på FIFA-rankingen til å bli nummer 20. Men det er heller ingen risiko for at Norge skal ramle ned på seeding-nivå 3, selv med to tap.

Akkurat nå er Norge nummer 23 med 1456 poeng. På første kampdag i denne landslagspausen ble vår egen treningskamp mot Israel kansellert. Island og Nord-Irland tapte sine kamper og raste ned forbi Norge. Romania gikk forbi Norge, men det er irrelevant ettersom Norge uansett må vinne mot Romania.

Skottland vant sin finale mot Serbia, men ettersom avgjørelsen kom i straffesparkkonkurranse, ble deres antall ekstrapoeng tilstrekkelig redusert til at de holder seg bak.

Norge vinner begge sine to gjenværende

Det er kun dersom Norge vinner sine to gjenværende at dette blir interessant, så la oss legge inn dette som en forutsetning.

Bilde 2 viser utfallsrommet for de samme lagene dersom vi forutsatter at Norge vinner begge sine to resterende.
I denne situasjonen sier simulasjonsmodellen at det er 71% sannsynligheten for at vi klarer å bli Topp 20! 

Med to seire vil vi havne på 1472 poeng og det er Serbia, Tyrkia, Russland, Irland, Slovakia og Norge som kjemper om de siste fire plassene som kvalifiserer for seedingnivå 2. Altså plass 17 20 på FIFA-rankingen.

Grunnen til at norsk sannsynlighet for å lykkes er såpass høy er at Russland skal spille mot både Serbia og Tyrkia i de to gjenstående kampene.

Usikkerhet rundt desimaler

Man kan fint tenke seg en situasjon hvor Serbia, Tyrkia og Norge havner på 1472 poeng og man må ta i bruk desimalene for å skille lagene. Problemet er at FIFA aldri publiserer desimaler i sine månedlige oppdateringer. Verdiene avrundes altså til nærmeste heltall når tallene presenteres, men altså kun i presentasjonen. 

Når Norge i siste oppdatering blir presentert med 1456 poeng, så kan vi altså si med sikkerhet at Norge sin faktiske verdi er mellom 1455,50 og 1456,49. Men altså ikke hvor i dette intervallet. Og tilsvarende er det selvsagt med Serbia og Tyrkia også.

Våre beregninger viser imidlertid at Serbia mest sannsynlig med to tap vil havne såpass høyt på 1472-tallet at Norge uansett ikke kan gå forbi dem.

Tilsvarende at det sannsynligvis er motsatt med Tyrkia.

Legg merke til følgende marginalbetraktning som kan bli utslagsgivende:

Dersom Norge slår Romania og Østerrike slår Nord-Irland, så vil Norge og Østerrike stå med hhv. 1532 og 1464 før den siste kampen. Norsk seier vil i dette tilfellet gi Norge +8,48 poeng i den siste kampen.

Dersom Østerrike derimot skulle tape mot Nord-Irland, vil Østerrike kan stå med 1517 før kampen mot Norge. Norsk seier vil da kun gi +8,27 poeng.

Hva betyr dette for Lagerbäcks disposisjoner?

FIFA-rangeringen som nå benyttes tar f.eks. ikke hensyn til målforskjell, slik den gamle UEFA-koeffisienten gjorde. Norge har altså ingen mulighet til å forbedre sin rangering utover det å vinne sine kamper.

Vi står altså ikke i en slik situasjon som Danmark gjorde i kvalifiseringen til EURO2016 – et drama som nok gikk under radaren for de fleste:

De åtte dårligste gruppetreerne gikk til omspill. Dette inkluderte bl.a. Norge, Sverige, Danmark og Ungarn. De åtte ble rangert etter UEFA-koeffisienten og de fire beste ble seedet i trekningen. Norge havnet nest nederst med 26.439 poeng. Bosnia-Herzegovina ble rangert høyest med over 30.000 poeng. Ungarn havnet på siste seedede plass med 27.142 poeng og Danmark landet to poeng bak. Altså med 27.140.

For å illistrere hvor marginal denne forskjellen var: Ett scoret mål var i Danmark sitt tilfelle verdt 25 poeng. Hadde Danmark altså scoret ett mål ekstra i en kamp det uansett vant eller sluppet inn ett mål mindre i en kamp de uansett tapte, så ville da havnet 23 poeng foran Ungarn og blitt seedet.

Utfallet ble at Danmark ble trukket mot Sverige og tapte. Dette ble Morten Olsens siste kamper som dansk landslagssjef før Åge Hareide tok over.

Og Norge? Vi trakk Ungarn og tapte ...

Stikkord

Bokmerk og del