Bykampen Manchester – Liverpool

Bykampen Liverpool - Manchester jevner seg ut

Bykampen Liverpool - Manchester jevner seg ut

Byene Manchester og Liverpool ligger begge i regionen North West England, som er den tredje mest folkerike av de 9 engelske regionene. Fotballmessig er dette et tyngdepunkt: F.eks. er hele 10 av de 49 klubbene som har vært innom Premier League hjemmehørende i denne regionen. Skulle Preston North End lykkes med å rykke opp fra Sky Bet Championship og bli PL-klubb nummer 50, stiger antallet sågar til 11. Greater London med et betydelig større innbyggertall har til sammenligning fortsatt kun 9. Dette tallet inkluderer Wimbledon som i ettertid utvandret til Milton Keynes og skiftet navn til MK Dons.

- Londonklubber i Premier League

Det er en betydelig rivalisering både internt i hver av de to byene og byens klubber seg imellom.

Spesielt er det interessant å se på styrkeforholdet mellom byene etter at Sheikh Mansour overtok eierskapet i Manchester City. Siden sesongen 2009/10 har de to Manchester-klubbene hatt en lavere plasseringssum enn de to Liverpool-klubbene i 9 av 10 sesonger. Kun i sesongen 2013/14 oppnådde Liverpool-klubbene (Liverpool 2. plass og Everton 5. plass) en lavere plasseringssum enn Manchester-klubbene (City 1. plass og United 7. plass).

Men figuren til høyre viser at forskjellen er blitt gradvis mindre: Trendlinjen viser at Manchester-klubbene i starten av perioden hadde en plasseringssum som var 10 lavere enn Liverpool-klubbene. I løpet av perioden er forskjellen halvert.

- Er Manchester engelsk fotballhovedstad?

I inneværende sesong, etter uavgjort-kampen mellom Everton og Manchester United i runde 28, er sannsynlig differanse i plasseringssum ved sesongslutt 2,50 i favør Manchester og sannsynligheten for at de ender opp med en lavere plasseringssum er 76%. Sannsynligheten for at Liverpool-klubbene klarer å snu det er 15%. Det er altså 9% sannsynlighet for uavgjort i bykampen Liverpool – Manchester denne sesongen!

Bokmerk og del