5 ulike veier til en poengsum lavt på 60-tallet

De fem lagene som kjemper om to PL-plasser

De fem lagene som kjemper om to PL-plasser

Sannsynlig poengantall for Leicester City

Sannsynlig poengantall for Leicester City

Figuren over viser at det nå er fem klubber som ligger an til å oppnå et antall poeng ved sesongslutt i området mellom 60 til 65, men at de har kommet dit de er nå på vidt forskjellig vis.

Først litt om teorien: Simulasjonsmodellen beregner et mer eller mindre sannsynlig resultat av hver enkelt framtidig kamp. Utgangspunktet for denne simuleringen er hvilket absolutt styrketall hvert av de to lagene har og hvem som har hjemmebanefordelen. Når man simulerer hver enkelt gjenstående kamp og legger disse resultatene til de allerede spilte kampene så få man en slutttabell.

Og når man gjør dette mange ganger, f.eks. 10.000 ganger, så kan man beregne sannsynligheten for de utfallene man ønsker å vurdere. F.eks. kan man runde for runde beregne hvilket antall poeng en klubb kommer til å ende opp med og hvilken plassering dette vil holde til.

Andre figur i bildeserien over viser dette for Leicester City med tre gjenstående kamper. Det gjennomsnittlige poengantallet («tyngdepunktet») er nå 62,1 poeng. Dette er litt bak Chelsea og Manchester United men godt foran både  Sheffield United og Wolverhampton. Alle disse klubbene har nå et tyngdepunkt i området knappe 60 til omtrent 65 poeng, men de har kommet i denne posisjonen på svært forskjellig vis:

Sheffield United var av de fleste vurdert til å kjempe mot nedrykk og fikk et oppstartsstyrketall deretter. Før første serierunde beregnet simulasjonsmodellen tyngdepunktet til 27 poeng, altså et klart nedrykk. Klubben har imidlertid sanket jevnt med poeng over det nivået som styrketallet ved start skulle tilsi. Til tross for noen svakere perioder, sikter klubben nå mot 58,7 poeng.

Wolverhampton hadde motsatt utgangspunkt av Sheffield United: De hadde store forventninger som de i starten ikke klarte å innfri. Bunnen ble nådd i serierunde 6 og deretter har de levert mot en styrketall som nå er på 59,7 poeng.

Chelsea og Leicester leverte sterke prestasjoner tidlig i sesongen og styrte på ulike tidspunkter mot omtrent 75 poeng. Etterhvert har det gått tråere og de sikter nå mot hhv. 65,1 og 62,1 poeng.

Manchester United hadde en trøblete sesongstart og nådde bunnpunktet i serierunde 25, hvor tyngdepunktet var helt nede under 55 poeng. Deretter har sterke resultater stått i kø og de ligger nå an til 64,8 poeng.

Men igjen: Det er grunn til å minne om fjoråret hvor de fem lagene som kjempet om to ledige PL-plasser kun klarte å hente 16 poeng til sammen på de fem siste serierundene! Men selv et slikt scenario vil verken Arsenal eller Tottenham kunne melde seg på igjen.

Det er stor sannsynlighet for at siste CL-plass vil bli utdelt i siste serierunde på King Power. Hjemmelaget har et elendig styrketall som hjemmebanefordelen ikke er i nærheten av å utligne.
Simulasjonsmodellen oppgir følgende fordeling (H-U-B): 25%-16%-59%

Fullt ut mulig, men mindre sannsynlig er det at den andre CL-plassen ligger i potten når Chelsea møter Wolves hjemme. Her er fordelingen nå 45%-17%-38%

Bokmerk og del