Du er her

Gode gratisturneringer for barn og ungdom finnes ikke

  • Servering av varm lunch i Slagenhallen
     Servering av varm lunch i Slagenhallen
Publisert: 15.01.2020

Et utviklingstrekk ved fotballturneringer for barn og ungdom er at stadig flere markedsfører seg som «gratisturneringer». Noen mener dette er en positiv utvikling som fremmer integrering og bidrar til å redusere kostnadsnivået i organisert idrett og derfor dempe fattigdomsproblematikken.

Dette er ikke nødvendigvis er tilfelle:I vår korte artikkelserie om særegenheter ved fotballturneringer for ungdom er det en artikkel som beskriver Turneringens kostnader og inntekter. Essensen i denne artikkelen er at arrangørklubben har adskillige kostnader som på en eller annen måte må dekkes inn.

Når man velger å gi avkall på påmeldings- og deltageravgift, så er det alltid fordi man forventer å hente inn inntektene ved å booste kiosksalg i stedet. Slik vi ser det er det ingenting som bidrar til å synliggjøre økonomiforskjeller mer enn en situasjon hvor deler av laget har fått med seg mye lommepenger hjemmefra, mens andre ikke har samme mulighet.

Gode fotballturneringer i disse aldersgruppene sørger for at det serveres god og næringsrik mat under turneringen på tidspunkter som passer med kampavviklingen. Maten er individuelt tilpasset innrapporterte allergier og intoleranser. Når kostnaden for bespisning (og evt. innkvartering) er betalt på forhånd, så er det enkelt for lagledere å sørge for at alle spillerne spiser rundt samme bord og får i seg god næring. Dette fremmer både lagfølelse og integrering i tillegg til at spillerne slipper å håndtere store mengder lommepenger under turneringen.

Selvsagt forskyves problemet til et tidligere tidspunkt: Til den dagen egenandelen skal betales. Veldrevne klubber sørger for å utnytte de etterhvert tallrike mulighetene for å hente inn midler til å finansiere deltagelse for de spillerne som ellers ikke har råd: Dette kan enten være organiserte dugnadsaktiviteter eller stipend, legater eller tilskuddsordninger fra kommuner, ideelle organisasjoner, privatpersoner eller lokale samfunnsbevisste bedrifter.

Det finnes ingen støtteordninger for lommepenger!

Dersom det skulle dukke opp gode turneringer hvor sponsorer plukker opp hele regningen slik at deltakelsen blir gratis, så skal vi være først ute med å informere, men så langt er vi ikke kjent med at det finnes slike.

Bokmerk og del