Du er her

35,1% sannsynlighet for at Norge kvalifiserer seg for EURO 2020

  • Kvalifikasjon for EURO2020
     Kvalifikasjon for EURO2020
Publisert: 17.08.2018

For oss som er glad i fotball, statistikk og sannsynlighetsberegning er kvalifiseringen for de store mesterskapene høytid.

Den nye Nations League og den tradisjonelle kvalifiseringen er kombinert på en måte som gjør at man må lage en felles simulasjonsmodell som omfatter begge turneringene. Etter at NL-gruppene er trukket, men før første kamp er spilt, beregnes Norges sannsynlighet til å delta i sluttspillet til 35,1%.

Sannsynligheten setter seg sammen av følgende veier til mesterskapet:

  • Vinner i EM-kvalifiseringen:         8,5%
  • Toer i EM-kvalifiseringen:            17,7%
  • Vinner av Play-Off Nivå A:           0,2% (3,0% sannsynlighet for å delta)
  • Vinner av Play-Off Nivå B:           0,1% (0,5% sannsynlighet for å delta)
  • Vinner av Play-Off Nivå C:           8,5% (33,3% sannsynlighet for å delta)
  • Vinner av Play-Off Nivå D:           0,0% (Teoretisk umulig å ende opp i denne)

Summen er altså 35,1%.

Eller sagt på en annen måte: Sannsynligheten for å kvalifisere oss direkte som ener eller toer i den «vanlige» kvalifiseringen er 26,2%.

Sannsynligheten for å havne i PlayOff er 35,4%.

Og det er 38% sannsynlighet for at vi blir slått ut uten engang å komme til PlayOff.

Mange vil kanskje reagere på at Norge kan ende opp i PlayOff for Nivå A og B når vi vitterlig deltar i NL på nivå C. Men slik er det altså.

Vi kommer selvsagt til å beregne etter hver av de 18 kampdagene (totalt 6 for NL, 12 for selve kvalifiseringen og 2 for playOff) og presentere utviklingen for Norge og andre interessant lag etter hvert.

Etter en totalvurdering har vi valgt å legge FIFA-rankingen til grunn for beregning av lagenes styrketall. Vi ser at det er til dels store avvik mellom FIFA-rankingen og den seedingen som ligger til grunn for gruppetrekningen som skal fortas i starten av desember.

Sannsynligheten for norsk deltagelse i EURO2020 vil altså i stor grad påvirkes av flaks eller uflaks i denne trekningen.

Tags:

Bokmerk og del